V Astorke možno spoznať najlepšie fotografie z premiérovej súťaže BSK

18.02.2013 Bratislava

Bratislava 18. februára (TASR) – Prvý ročník otvorenej fotografickej súťaže "Život v Bratislavskom regióne" dnes vyhodnotili na vernisáži rovnomennej výstavy v divadle Astorka v centre Bratislavy. Okrem desiatich ocenených fotografií v troch kategóriách je na výstave ďalších 50 z celkového počtu 625 zaslaných do súťaže.

Na slávnostnom vyhodnotení s kultúrnym programom si prevzali vecné ceny najúspešnejší súťažiaci. V kategórii Pamiatky a architektúra zvíťazil Adam Kováč pred Jánom Raczkom a Matejom Kováčom, ktorý získal aj Cenu hlasujúcich divákov na internetovej stránke súťaže.

Poradie najúspešnejších v kategórii Kultúra a šport bolo nasledovné 1. Peter Praženka, 2. Ľubomír Drahoš a 3. Emil Beták. Odborná porota vedená pedagógom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Ľubom Stachom rozhodla, že Marek Duranský je najlepší fotograf v kategórii Ľudia, v ktorej zvíťazil pred Michalom Macajom a Lukášom Matulíkom.

Vo výstavnej expozícii sa možno kochať panorámou hlavného mesta, pohľadmi na jeho dominanty alebo striekajúce fontány, i nazrieť na balkóny ružinovského paneláka. Spestrujú ich dynamické momentky športovcov (triatlonové plávanie, vodný slalom, dostihy) a pes vo výskoku s chyteným lietajúcim tanierom.

Zastúpený je aj región – relaxujúci návštevníci na Slnečných jazerách v Senci, prírodné prostredie Kaštieľa v Budmericiach či vtipný záber na "návštevníkov" zavretej Galérie Prokop v Pezinku. Súťažiacich zaujali aj historické spomienkové boje z oslobodzovania Bratislavy, pouliční umelci i keramikár tvoriaci na hrnčiarskom kruhu.

Organizátorom fotografickej súťaže, ktorá trvala od 12. novembra do konca minulého roka, je krajská organizácia cestovného ruchu Bratislava Region Tourism v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK).

"Presvedčili sme sa o záujme o toto vizuálne umenie, ktoré chceme naďalej podporovať," povedal predseda BSK Pavol Frešo, ktorý prevzal záštitu nad fotosúťažou.

Výstava potrvá do 8. marca. Potom ju presunú do vstupných priestorov BSK.
 

Vyberte región